vimsa

RLD N
Nitric Spin To Win

HD: A
ED: ua
PRA: A/B (ännu ej testad)

regnr: SE19342/2012
född: 2011-12-03

mankhöjd: 46 cm
vikt: 14,5 kg

meriter:
Rallylydnadsdiplom i Nybörjarklass
100p Fortsättningsklass
90p avancerad klass

Akut njursvikt dec 2014, helt återställd på antibiotika men testade positivt på ANA-test.

Vimsa
    a.k.a. Vims, Vimsig

Vimsa föddes i en kull om 5 valpar på kennel Nitric i Helsingfors, Finland. Jag och Carina Berglund på Eldnäsets kennel bestämde oss för att gemensamt ta in en tik till vår avel och sätta ut på foder här i Sverige. Väl här hemma hittade vi inga lämpliga fodervärdar och efter några månader hade Vimsa krypit under skinnet på både mig och Hussepappan så vi kunde inte göra annat än låta henne stanna i flocken. Ibland blir det inte som man har tänkt sig! :)

Vimsa 9 veckor
Vimsa 9 veckor

Som valp
Vimsa kallades från början "Vinna" efter sitt namn i stamtavlan (Spin To Win) och vi kunde ju inte kalla henne för bara "valpen" i väntan på sitt nya hem. När hon sedan blev invald i flocken på heltid hängde namnet kvar och det dröjde ända tills hon fyllt ett år innan jag bestämde mig för att byta till Vimsa. Dels är det ett namn som jag tycker är både roligare och som är lättare att kalla henne och dessutom passar det hennes personlighet på pricken! Hon är ett litet yrväder som ännu vid två års ålder påminner mycket om en valp i sinnet. ;)

Som träningskompis
Vimsa är som ett kvicksilver när vi tränar, både i kropp och knopp! Jag slutar aldrig förvånas över hur snabbt hon förstår vad jag vill att hon ska lära sig och hur lätt hon har för att utföra olika rörelser. Hennes akilleshäl är dock att snällt sitta och se på när någon annan får träna och det är den stora anledningen till att vi inte börjat med jaktträningen ännu. Hon blir sakta men säkert bättre i passiviteten men vi har fortfarande en hel del att träna på det området.

Trubbel hopp-apport
Vimsa på träning, 18 mån

Att hon blir störd av träningskompisar märks dock inte när vi är på tävlingsområden, då är det så mkt intryck att hon helt skärmar av och kan lätt fokusera enbart på mig. Detta har gjort att vi ganska lätt kunde plocka tre raka kvalificerande poäng i rallylydnadens nybörjarklass, den sista tog vi t.o.m. på en Husdjursmässa med kaninhoppning, skrikande aror och ponnyridning!

Vimsa är väldigt förtjust i vatten! Hon simmar i alla slags vatten, hoppar lika gärna i från klippor som springer ut från stränder, bara hon får vara i vatten är hon nöjd. Helst simmar hon efter grejer men finns det inget utslängt simmar hon lika gärna runt runt för sig själv eller hänger med på en tur om man simmar med henne.

Vimsa
Vimsa i vatten, 18 mån
Viltspår är en gren hon fick prova på först som nästan 2-åring och som hon direkt visade sig ha stor fallenhet för! Så fort vi hittat prov till taxarna kommer Vimsa att få göra dem sällskap på spårproven.

Som hemmahund
Vimsa är osäker på främmande hundar men när hon väl lärt känna dem älskar hon att leka! Hon har t.o.m. fått fart på Trubbel här hemma som helst inte leker alls med andra hundar. Vimsa har nog även krypit in under hans skinn för det dröjde inte länge innan hon fick igång honom på sina galna upptåg även om han var lite klumpig och tafatt i sitt lekande i början.

Hon är lätt vår keligaste hund här hemma, jag har faktiskt inte ägt en så kelig hund tidigare! Hon kramas med tassarna och trycker sitt huvud mot bröstet och sitter man i soffan kryper hon först upp med kinden tryckt mot bröstet innan hon nästan kan göra en kullerbytta för att ligga så nära det bara går på sidan eller på rygg i famnen på oss. Det näst bästa hon vet är att få tvätta både oss och främmande grundligt i ansikte, hår och öron...

Trubbel hopp-apport
Vimsa & Trassel sommar 2012
Hon har tagit efter Trassels TV-tittande och missar aldrig naturprogram eller sekvenser då hundar är med i bild, hon kollar även på tecknad film! En del verkar sköta sig skapligt i rutan och blir bara uppmärksamt studerade men somliga får dova morrningar eller till och med utskällningar, självklart om de själva har mage att skälla åt henne i soffan!

Vimsa har varit vår lilla guldklimp som gett oss övriga i flocken såväl breda leenden som gråa hår. Med tiden blev det dock uppenbart att hur mycket vi än tränade så tycker hon att förändringar som besökare till hemmet och att vistas på tävlingsområden var otroligt stressande och vi beslöt oss för att försöka hitta ett nytt hem till henne. Hösten 2014 flyttade Vimsa upp till Norrland till Carinas syster Ylva. Ni kan läsa mer om omplaceringen i bloggen.