trubbel

RLD N RLD A LPI LPII
Working Beauty's Favourite Fantasy

HD: A
ED: ua
PRA: A1 (hereditärt fri)

regnr: S11313/2008
född: 2007-12-10

mankhöjd: 46 cm
vikt: 19 kg

meriter:
Lydnadsdiplom klass I
Lydnadsdiplom klass II

uppfl freestyleklass III

GK anlagsprov viltspår

Bt-valp-2 6-9 mån, Tollarspecialen 2008
BIG-4 valp SSRK
CK CERT BIM SSRK
BISBIM-1 SSRK

MH-beskriven (skott: 1)

Trassel
    a.k.a. Tras, Trasselsudden, Fröken Bus

Trassel föddes i en kull om 4 valpar på Working Beauty's kennel i Kil, Värmland. När jag fick höra att Anki planerade att para Trubbels mamma för sista gången med Reid var jag först att ställa mig i kö för att få en valp! Till vår stora lycka föddes det två tikvalpar och när jag hälsade på dem vid 4 veckor hade jag bestämt mig för att bara titta och välja först vid 6 veckor. Det gick inte som planerat, jag föll pladask för Trasselsudden där hon satt med sin härliga "det är helt otroligt hur bra jag är, jag kan allting"-attityd!

Trassel 9 veckor
Trassel 9 veckor

Som valp
Trassel var otroligt snäll som valp, hon hängde med överallt, lärde sig löjligt snabbt och såg ut som en liten ängel. Såklart började vi ana oråd och mycket riktigt; vid 4 -månaders ålder växte hornen i pannan på henne i samma takt som de permanenta tänderna började växa. ;)
Hon "modifierade" bl.a. vår hemtelefon och mina glasögon men såg alltid söt och oskyldig ut, mest förvånad över att inte få beröm faktiskt.

Som träningskompis
Trassel är fantastiskt snabb på att koppla ihop rätt beteende med belöning och trots att hon har ordentlig benstomme är hon väldigt smidig och har lätt att kontrollera sin kropp! Hon har har en naturlig "av-och-på"-knapp och växlar mellan passivitet och aktivitet på en sekund.

Trubbel hopp-apport
Trassel apporterar 3 månader

Vi började tidigt träna apportering med vilt med henne och hon har redan från början haft stor apporteringslust och ett naturligt fint grepp och bryr sig inte om vilken sorts fågel hon får hämta.
Markeringar hade hon problem med i början innan hon förstod att det var just den dummy som kastades som skulle in! Hon älskar nämligen att ge sig ut på sök och där tar hon för sig och har inga problem att springa ut djupt oavsett terräng. Hon ger sig inte heller och kommer inte in förrän hon kallas in eller hittar nåt att hämta hem.
Hennes starkaste sida är att hon är naturligt tyst i passivitet även när hon ser andra hundar arbeta.

Hennes vattenpassion är stor och hon ger sig gärna ut på egna små simturer när hon får bada. Ibland letar hon upp nåt skräp eller näckrosor som flyter på ytan eller så plaskar hon med frambenen och jagar bubblor.
Hon är en väldigt lättmotiverad hund som älskar mat, kastleksaker och kamplekar utan inbördes rangordning.

Trassel 9 veckor
Trassel badar, 4 år

Som hemmahund
Trassel fungerar bra ihop med främmande hundar även om hon inte leker med alla, en del bryr hon sig inte om alls om hon får springa lös med dem. Hon leker ganska hårdhänt med Trubbel men med taxarna lägger hon sig ner och munhuggs försiktigt med dem.

Hon var lätt vår snällaste hund hemma och den vi utan problem kan låta hundovana människor passa, hon vill bara vara med och vara till lags. Hon rullar gärna ihop sig nära oss i soffan och sover alltid med oss i sängen. Ibland tar hon väääldigt stor plats i sängen, något vi inte brukar märka förrän vi vaknar och märker att vi fått ligga på diagonalen för att hon ska få plats!

Hon tittar gärna på tv och har ibland kommentarer om det är hundar med. Hennes favoritprogram är våra egna filmer från träningar och tävlingar, speciellt om Trubbel är med.
Något hon riktigt ogillar att se är isbjörnar... ser hon en naturfilm med isbjörnar morrar hon riktigt dovt och reser t.o.m. ragg, även om det är stillbilder! Brunbjörnar får dock röra sig fritt i tv-rutan. ;)

Trubbel hopp-apport
Trassel kör agility med Elin
Tyvärr klickade aldrig jag och Trassel i tävlingsläge och det gjorde att hon fick lite mindre mängd träning än hon skulle velat ha själv. När det blev bestämt att Vimsa skulle stanna hos oss istället för att bo hos fodervärd blev jag orolig för att det skulle bli ännu mindre träningstid för Trassel. Någon månad senare blev jag kontaktad av Elin Fahlander, som var tvungen att omplacera sin tollare och då de hade gått kurser för mig var min första tanke: "Trassel skulle passa perfekt för Elin att träna och tävla tillsammans..."
Eftersom jag tror på ödet och magkänsla behövde jag inte fundera länge innan vi provade och som jag anat var Trassel & Elin det perfekta paret, att hon dessutom stortrivdes med alla övriga familjemedlemmar satte spiken i kistan för flytten. Förnuftmässigt var det rätt men hjärtat hängde inte med... jag känner det fortfarande som att Trassel är min hund fast hon bara bor hos någon annan.

Ni kan läsa mer om Elin & Trassels äventyr i deras blogg Koiruliini.se.